Τα κατάφερες, οι κόποι μιας ζωής -ή έστω, ο ένας χρόνος που διάβασες- ανταμοίβονται. Πλέον δεν είσαι το παιδί του λυκείου με το αυστηρό πρόγραμμα, αλλά ένας ανεξάρτητος φοιτητής έτοιμος να αποκτήσει νέες εμπειρίες, νέες παρέες, νέες γνώσεις και κατ’ ανάγκη αν σπουδάζεις σε άλλη πόλη, νέο σπίτι.
Αυτό το τελευταίο, είναι μάλλον ένα από τα μεγαλύτερα challenges που θα αντιμετωπίσεις, τον πρώτο χρόνο των σπουδών σου. Το να βρεις διαμέρισμα, ειδικά σε Λευκωσία και Λεμεσό, σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση και αυτό φαίνεται και από σοβαρότερα άρθρα από το παρόν. Το να είναι μάλιστα αυτό το διαμέρισμα αξιοπρεπές, χωρίς να πληρώνεις μια περιουσία, πλέον φαντάζει ελάχιστα ευκολότερο απ’ το να κερδίσεις το Τζόκερ.
Λίγο η μεγάλη ζήτηση, λίγο ότι εδώ και ένα χρόνο πιστεύουμε ότι γυρίσαμε στην ανάπτυξη, λίγο και κάποιοι τρελοί ιδιοκτήτες που ζητάνε 600 για το “νεόδμητο μονάρι του 2002”, το κόστος ενοικίου έχει πάρει την ανηφόρα. Μία συνήθως καλύτερη πρακτική, αν προσπαθείς να αποφύγεις την τρέλα του κάθε ιδιοκτήτη τις υπερβολικές απαιτήσεις, είναι το να επιλέξεις ένα μη επιπλωμένο διαμέρισμα. Ξέρω, συνήθως είναι ευκολότερο να μπεις στο φοιτητικό σου σπίτι και να βρεις τα πάντα έτοιμα. Από το πλυντήριο και το κλιματιστικό, έως το βραστήρα και τη φρυγανιέρα. Επίσης όμως ξέρω πως συνήθως “τα πάντα” του ιδιοκτήτη είναι παλιές συσκευές που αντί να τις πετάξει, τις έβαλε στο εν λόγω “νεόδμητο μονάρι του 2002” και τις οποίες μέσω του ενοικίου θα πληρώνεις για όσα χρόνια ενοικιάζεις το διαμέρισμα.
Αν λοιπόν επιλέξεις ένα μη επιπλωμένο διαμέρισμα, ο ppissis είναι εδώ για σένα, να σου δώσει κάποια βασικά μαθήματα ζωής, για να μη χρειαστεί να τα μάθεις πληρώνοντας.
Πλυντήριο
Η θαυματουργή αυτή εφεύρεση του 1782 είναι πλέον αυτονόητη για κάθε σπίτι. Οι επιλογές σε κατασκευαστές, στροφές, ενεργειακή κλάση κλπ. είναι πολλές. Ξέρουμε όμως πως ειδικά αν το αγοράσεις με δικά σου λεφτά, η τιμή είναι το βασικότερο κριτήριο. Ως προς αυτό υπάρχουν τα καλά νέα, πως πλέον μπορείς να βρεις το νέο σου πλυντήριο μόνο από 240 ευρώ.
Φιλική συμβουλή, σε περίπτωση που δεν είσαι μαζί με τους γονείς σου στην αγορά, ή στην τοποθέτηση. Πίσω από τον κάδο του πλυντηρίου υπάρχουν 4 μεγάλες βίδες, που όπως υπογραμμίζουν όλα τα εγχειρίδια χρήσης, πρέπει να αφαιρεθούν, πριν τη χρήση. Ο σκοπός της ύπαρξής τους είναι να κρατούν σταθερό τον κάδο στη μεταφορά. Τι θα συμβεί αν δεν τις αφαιρέσεις; Σίγουρα θα δεις το πλυντήριό σου να χοροπηδάει και να μετακινείται 1-2 μέτρα κατά τη διάρκεια της πλύσης. Επίσης είναι πιθανό να το καταστρέψεις, με μία ζημιά που δεν καλύπτεται από καμία εγγύηση. Μεταξύ μας, λογικό να μην πληρώνει ο κατασκευαστής την τεμπελιά μας να διαβάσουμε το manual.
Σύγκρινε τιμές πλυντηρίων ρούχων εδώ
Ψυγείο
Η συσκευή που δεν θα βγει ποτέ από την παροχή του ρεύματος είναι πιθανώς το πολυτιμότερο πράγμα που έχεις στο φοιτητικό σου σπίτι, μετά το ρούτερ. Αν δεν το έχεις ακόμα συνειδητοποιήσει, είναι γιατί δεν έχεις ζήσει σε σπίτι χωρίς ψυγείο για περισσότερο από μία ημέρα. Λογικό βασικά, αφού δεν μπορείς να ζήσεις.
Αν το “νεόδμητο μονάρι του 2002” διαθέτει ήδη ψυγείο, ίσως είσαι τυχερός. Αν πάλι το ψυγείο αυτό κατασκευάστηκε στη Σοβιετική Ένωση, ίσως δεν είσαι. Μην ακούσεις κανένα εμπνευσμένο επιχείρημα του ιδιοκτήτη, όπως το ότι “πλέον δεν φτιάχνουν τέτοιες συσκευές”. Προτίμησε να του πεις πως ως μεγαλόκαρδος, του παραχωρείς το ψυγείο να το βάλει σπίτι του και αντ’ αυτού να ζητήσεις να φτιάξει κάτι άλλο στο σπίτι.
Ένα ψυγείο παλιάς τεχνολογίας, που δεν είναι full no frost, όχι μόνο είναι πιο δυσλειτουργικό για εσένα αφού θα θέλει απόψυξη, αλλά και η ποιότητα της ψύξης του είναι σημαντικά χαμηλότερη, συγκριτικά με μία νέα συσκευή. Και το βασικότερο, η διαφορά στην κατανάλωση του ρεύματος είναι μεγάλη. Δεν πιστεύεις πόσο μεγάλη; Περίμενε τον πρώτο λογαριασμό της ΑΗΚ.
Σύγκρινε τιμές ψυγείων εδώ
Κλιματιστικό
Γι αυτή την περίπτωση ισχύει περίπου ότι και για τα ψυγεία, με τη διαφορά πως ένα παλιό κλιματιστικό μεταφράζεται σε απείρως μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος. Πιθανώς το διαμέρισμά σου δεν θα έχει κεντρική θέρμανση, ενώ σίγουρα το air condition θα είναι η καλύτερη παρέα στη διάρκεια του καλοκαιριού, όσες (λίγες μάλλον) ώρες βρίσκεσαι στο σπίτι.
Το να πάρεις κλιματιστικό λογικά δεν είναι η πρώτη σου προτεραιότητα και μάλλον έχει δίκιο. Όμως, όπως έχουμε ήδη αναφερθεί πιο αναλυτικά, η αγορά κλιματιστικού μπορεί να γλιτώσει αρκετές δεκάδες ευρώ σε κάθε λογαριασμό ρεύματος. Αν λοιπόν σκοπεύεις να κρατήσεις το διαμέρισμα για όλη την περίοδο των σπουδών σου, η αγορά νέων μονάδων είναι μάλλον συμφέρουσα.
Σύγκρινε τιμές κλιματιστικών εδώ
Μικροσυσκευές
Ξέρεις, αυτά τα μικρά πράγματα που είναι στον πάγκο της κουζίνας του σπιτιού των γονιών σου και τώρα δεν τα βλέπεις στη νέα, μικρή κουζίνα του φοιτητικού σου σπιτιού. Μπορείς να μαντέψεις γιατί δεν τα βλέπεις; Πολύ σωστά, γιατί ο ιδιοκτήτης του “επιπλωμένου” σου διαμερίσματος, δε δίνει δεκάρα για το πώς θα φτιάξεις εσύ τον καφέ σου, για να ξυπνήσεις από το χθεσινοβραδυνό ξενύχτι.
Και όμως, μια καφετιέρα, ένας βραστήρας, μία φρυγανιέρα είναι αρκετά οικονομικές συσκευές που θα σε διευκολύνουν για να μην κλαις κάθε μέρα που έφυγες από τη μάμα σου. Προσοχή όμως: Είναι αρκετά φτηνές ώστε αν δεν τις αγοράσεις μόλις πιάσεις το διαμέρισμα, είναι πιθανό οι γονείς σου να περιμένουν πως θα τις πληρώσεις μόνος σου. Αρκετά λογικό για ανθρώπους 45+ και αρκετά παράλογο για εσένα που αυτά τα 20 ευρώ του βραστήρα τα έχεις ήδη πιει σε ποτά στο πάρτι της σχολής σου.
Σύγκρινε τιμές μικροσυσκευών εδώ
Τηλεόραση
Πρόβλημα για δυνατούς λύτες, το πώς μπορείς να πείσεις τους γονείς σου ότι μία τηλεόραση είναι αναγκαία σε έναν φοιτητή. Φοβάμαι πως εδώ ο ppissis δε μπορεί να σε βοηθήσει πολύ, αφού όσο ευφάνταστες δικαιολογίες και να βρεις, οι γονείς σου ξέρουν πως μία 40’’ τηλεόραση δε συνδέεται με κανέναν τρόπο με τις σπουδές σου.
Εσύ όμως ξέρεις πως η φοιτητική σου παρέα έχει απαιτήσεις. Που θα βλέπεις μάπα με τους φίλους σου; Που θα βλέπεις Netflix με την παρέα σου; Που θα βλέπεις τηλεοπτικά σκουπίδια (από Κύπρο, ή από Ελλάδα, δεν έχει σημασία) μόνος σου, γιατί θα ντρέπεσαι να το παραδεχτείς;