women-swimwear

Γυναικείο Μαγιό | Η εξέλιξη από τον 20ο αιώνα μέχρι το φετινό καλοκαίρι!

Ποια γυναίκα μπορεί να φανταστεί το καλοκαίρι της, χωρίς θάλασσα, χωρίς ήλιο και φυσικά χωρίς το νέο της γυναικείο μαγιό; Κι όμως, μία εποχή σχετικά μακρινή το κολύμπι δε συνδυαζόταν με αυτό που σήμερα θεωρείται αυτονόητο: Το μαγιό.

Μέχρι και μετά τα μέσα του 19ου αιώνα, το μπάνιο στη θάλασσα, τις λίμνες η σε ποτάμια ήταν πολύ διαφορετικό απ’ ότι σήμερα. Όχι μόνο γιατί πολλοί λιγότερες γυναίκες είχαν πρόσβαση σε αυτή τη συνήθεια, αλλά και για έναν ακόμη λόγο. Δεν υπήρχαν μαγιό. Μέχρι τότε το συνηθέστερο για μία γυναίκα που έκανε μπάνιο, ήταν είτε να κολυμπήσει με τα εσώρουχα, είτε χωρίς αυτά.

Αυτή η κατάσταση άλλαξε σιγά σιγά στις αρχές του 20ου αιώνα, οπότε και οι πρώτοι τουρίστες ξεκίνησαν να μετακινούνται για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Εκείνη ήταν και η εποχή που τα πρώτα γυναικεία μαγιό έκαναν την εμφάνισή τους, με μικρές βιοτεχνίες αρχικά και στη συνέχεια μικρές βιομηχανίες, να παράγουν για πρώτη φορά ένα ένδυμα που προοριζόταν αποκλειστικά για την παραλία.

Ειδικά τώρα για την Κύπρο, είναι σημαντικό να ξέρουμε πως υπήρξαμε πρωτοπόροι στη χρήση μαγιό. Τόσο η μορφή, όσο και το σχήμα των γυναικείων μαγιό στην Κύπρο, βρίσκονταν

Τα γυναικεία μαγιό της δεκαετίας του 1910

women-swimwear-10s

Παρόλη τη διαφορετική του μορφή, το πρώτο γυναικείο μαγιό έμοιαζε όπως το παραπάνω. Καλύπτοντας ασφαλώς το μεγαλύτερο μέρος του γυναικείου σώματος, Το φαρδύ αυτό φόρεμα που συνοδευόταν από ένα μαγιό, επέτρεπε στις γυναίκες των ανώτερων στρωμάτων να απολαμβάνουν το καλοκαίρι, σε συνάρτηση με τα σεμνά ήθη της εποχής.

Τα γυναικεία μαγιό της δεκαετίας του 1920

women-swimwear-20s

Η δεκαετία του 1920 μπαίνει και μαζί της αφήνει πίσω το κάτω μέρος του προηγούμενου μαγιό. Πλέον το ένδυμα της παραλίας, που αρχίζει να καθιερώνεται αποτελείται από ένα μέρος, που αφήνει σχετικά εκτεθειμένα τα χέρια και τα πόδια της κολυμβήτριας.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή, έπαιξε η καθιέρωση της κολύμβησης ως επίσημου Ολυμπιακού Αθλήματος. Το γεγονός αυτό έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη της πρακτικότητας του μαγιό, περισσότερο από την ανάγκη να διατηρηθεί η παραδοσιακή ηθική του απόλυτα καλυμμένου σώματος.

Τα γυναικεία μαγιό της δεκαετίας του 1930

women-swimwear-30s

Η δεκαετία του 30 δεν έχει σημαντικές αλλαγές ως προς τα σχέδια. Η βασική διαφοροποίηση αφορά την ίδια την εμφάνιση των γυναικών στην παραλία. Χάρις στην Coco Chanel το μαύρισμα έρχεται στη μόδα και οι γυναίκες της εποχής προσθέτουν τα ανάλογα αξεσουάρ για να το αναδείξουν.

Τα γυναικεία μαγιό της δεκαετίας του 1940

women-swimwear-40s

Η δεκαετία του 40′ αλλάζει τα πάντα. Ο πόλεμος όχι μόνο διακόπτει τα κύματα τουριστών που δειλά είχαν κάνει την εμφάνισή τους, αλλά παράλληλα δημιουργεί και την ανάγκη για εξοικονόμηση πόρων.

Αυτή, από κοινού με την επιθυμία των γυναικών για ένα ομοιόμορφο μαύρισμα, γεννά το μαγιό δύο μερών, ή αλλιώς μπικίνι. Ο εμπνευστή του, Louis Réard, γίνεται δέκτης αμφιλεγόμενων αντιδράσεων, αφού το ένδυμα που σήμερα θεωρείται αυτονόητο, τη δεκαετία του 40′ ήταν μάλλον πολύ προκλητικό για την εποχή του.

Τα γυναικεία μαγιό της δεκαετίας του 1950

women-swimwear-50s

Η έξοδος από τη δύσκολη δεκαετία του 40, συνοδεύεται από μία γενική τάση απελευθέρωσης. Τα γυναικεία μαγιό δε θα μπορούσαν να αποτελούν την εξαίρεση αυτού του κανόνα.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, έπαιξε η βιομηχανία του κινηματογράφου που αμέσως υιοθέτησε το μπικίνι, καθώς οι αποκαλυπτικές για την εποχή εμφανίσεις, προσέλκυαν πολύ μεγαλύτερο αριθμό κοινού. Η πρώτη γυναίκα μάλιστα που τόλμησε να εμφανιστεί σε ταινία με μπικίνι, ήταν η γοητευτική Brigitte Bardot.

Τα γυναικεία μαγιό της δεκαετίας του 1960

women-swimwear-60s

Η δεκαετία του 60 χαρακτηρίζεται από δύο βασικές καινοτομίες. Τα γυναικεία μαγιό εντάσσονται πλέον κανονικά στη βιομηχανία της μόδας. Σχέδια, γραμμές και χρώματα εναλλάσσονται χωρίς περιορισμούς και κυρίως χωρίς τα συντηρητικά βαρίδια των προηγούμενων ετών.

Ταυτόχρονα, ένα καινοτόμο ελαστικό ύφασμα, το Lycra, κάνει την εμφάνισή του αλλάζοντας για πάντα το κατεξοχήν ένδυμα παραλίας.

Τα γυναικεία μαγιό της δεκαετίας του 1970

women-swimwear-70s

Ανάλογα με την προηγούμενη δεκαετία κινήθηκε η βιομηχανία των γυναικείων μαγιό και τη δεκαετία του 1970. Όλο και περισσότερες γυναίκες τολμούν να φορέσουν μπικίνι, το οποίο πλέον καθιερώνεται ως η βασική επιλογή, ιδίως σε ηλικίες έως 30 ετών.

Τα γυναικεία μαγιό της δεκαετίας του 1980

women-swimwear-80s

Η δεκαετία του 80 χαρακτηρίζεται από δύο διαφορετικές τάσεις. Από τη μία τα μπικίνι γίνονται όλο και μικρότερα. Από την άλλη πάλι, έρχονται στη μόδα τα ολόσωμα γυναικεία μαγιό. Αυτά κυριαρχούν στις ΗΠΑ, όπου τα πάρτυ σε πισίνες γίνονται πλέον μία από τις βασικές επιλογές της νεολαίας.

Τα γυναικεία μαγιό της δεκαετίας του 1990

women-swimwear-90s

Η δεκαετία των ναυαγοσωστών. Πως αλλιώς θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα 90s με το Baywatch και την Πάμελα Άντερσον να κυριαρχούν; Όπως ήταν λοιπόν αναμενόμενο τα μαγιό των πρωταγωνιστών αποτέλεσαν τις πρώτες επιλογές.

Τα γυναικεία μαγιό των αρχών της νέας χιλιετίας

women-swimwear-00s

Η νέα χιλιετία βρίσκει τα γυναικεία μαγιό να συνοδεύονται με παρεό όλων των διαστάσεων και όλων των σχεδίων. Η βασική τάση της μόδας επιτάσσει το παρεό να είναι τυλιγμένο γύρω από τη μέση, δημιουργώντας ένα αίσθημα άνεσης στην παραλία.

Τα γυναικεία μαγιό της δεκαετίας του 2010

women-swimwear-2010

Τη δεκαετία του 2010 ήρθαν στη μόδα τόσο τα στράπλες, όσο και τα ολόσωμα μαγιό. Οι δύο αυτές επιλογές είχαν θετικά και αρνητικά, αφού το πρώτο ήταν περιοριστικό για συγκεκριμένους τύπους σώματος, ενώ το δεύτερο δεν επέτρεπε το πολυπόθητο ομοιόμορφο μαύρισμα.

Γυναικείο μαγιό 2020, αυτός ο γρίφος!

Όσο για τις φετινές τάσεις της μόδας, αυτές μοιράζονται μεταξύ πιο αθλητικών και λιτών γραμμών και μεταξύ ποικιλίας σχεδίων και χρωμάτων. Στο ppissis.com.cy μπορείς να συγκρίνεις τιμές για όποια κατηγορία γυναικείου μαγιό αναζητάς για το καλοκαίρι του 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *