drone-cyprus-ppissis

Μένεις στην Κύπρο και αγαπάς τα drones; 3 tips για αρχάριους.

Μόλις πριν μερικά χρόνια, η φρενίτιδα των drones έφτασε και στην Κύπρο.

Αυτό συνέβη κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών και της μαζικότερης παραγωγής. Το να έχεις πλέον ένα drone, δε σήμαινε πως πρέπει να ξοδέψεις το μισθό ενός μήνα, για την αγορά του.

Όπως όμως συνέβη και αρκετά νωρίτερα με τα κινητά τηλέφωνα, έτσι και με τα drones, η μαζική διάθεση δεκάδων μοντέλων στην αγορά, κάνει δυσκολότερη την επιλογή.  Από τα οικονομικά της κατηγορίας, όπως τα ελαφριά JJRC Quadcopters για όσους τώρα ξεκινούν να ασχολούνται με τα drones, έως και τα διάσημα phantom, η επιλογή του κατάλληλου drone για εσένα, δεν είναι απαραίτητα εύκολη υπόθεση. Όσα reviews και να δεις στο YouTube, όσες συμβουλές και αν ακούσεις από φίλους που δεν έχουν αγγίξει ποτέ drone, η αρχή της διαδικασίας είναι πάντα κοινή:

  1. Προσδιόρισε για ποιο λόγο χρειάζεσαι drone

Για να διαβάζεις αυτό το άρθρο, πιθανώς μένεις στην Κύπρο και σκέφτεσαι να προχωρήσεις με την αγορά του πρώτου σου drone. Η παραπάνω πρόταση, μάλλον δίνει και την απάντηση στο θέμα. Αυτό που χρειάζεσαι αν δεν ανήκεις στους μυημένους των drones, είναι ένα UAV που θα σου επιτρέψει να εξοικειωθείς με τις λειτουργίες του.

Ο χρόνος απόκρισης, οι αποκλίσεις μεταξύ προδιαγραφών κατασκευαστή και πραγματικότητας, η λειτουργία κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες (απρόσμενος άνεμος) και αρκετές άλλες παράμετροι, είναι για εσένα άγνωστα. Δεν έχεις λοιπόν κανέναν λόγο να επενδύσεις απ’ την αρχή σε ένα ημιεπαγγελματικό drone σχεδιασμένο για footage, όταν οι πιθανότητες να πάει κάτι στραβά (και εδώ εννοούμε πολύ στραβά) είναι σχετικά μεγάλες.

Αντ’ αυτού μπορείς να προτιμήσεις τα λεγόμενα “φτηνά drones” που όμως είναι ιδανικά για την περίπτωσή σου. Μάλιστα, μοντέλα όπως το JJRC H48 Micro RC Quadcopter χαρακτηρίζονται για την αμεσότητα και την ευελιξία τους στον αέρα. Αν πάλι ανήκεις σε αυτούς που παρακολουθούν την ομάδα Cyprus from Air και ονειρεύεσαι και εσύ μία μέρα να ξεκινήσεις τα εναέρια πλάνα, μάλλον χρειάζεσαι ένα οικονομικό drone με ενσωματωμένη κάμερα. Μπορείς να κινηθείς προς το Eachine E52 WiFi DRONE Foldable RC Camera Quadcopter που σίγουρα θα σε βοηθήσει να προσαρμοστείς στην ιδέα την διεύθυνσης του drone σου και του ταυτόχρονου footage.

drone-syprus-ppissis

Φωτογραφία: Cyprus from Air

  1. Μάθε (τουλάχιστον) τα βασικά

Όπως είπαμε ήδη, το να λες “θέλω να αγοράσω drone” ίσως δεν σημαίνει πολλά. Η μεγάλη ποικιλία σε είδη, κάνει μεν πολύπλοκη τη διαδικασία της επιλογής, μας δίνει δε την κατάλληλη συσκευή για κάθε λειτουργία.

Ας αρχίσουμε όμως από μερικές μικρές αναφορές στα είδη των drones. Ο πρώτος διαχωρισμός γίνεται ανάμεσα σε αυτά με σταθερές πτέρυγες (μπορείς να τα σκεφτείς ως μικρογραφία αεροπλάνου) και αυτά με έλικες, που αποτελούν τη συνηθέστερη μορφή μίας συσκευής που ο μέσος άνθρωπος ονομάζει drone.  Σχετικά με τον αριθμό των κινητήρων ή ελίκων που ενσωματώνουν, χρησιμοποιείται ο όρος Multicopter ή Multirotor και διαχωρίζονται σε Quadcopter (τετρακόπτερα, δηλαδή με 4 έλικες), Hexacopter (6 έλικες), Octacopter (8 έλικες) κλπ.

Εξίσου σημαντικό θα είναι να αρχίσεις να βελτιώνεις λίγο και τις μηχανολογικές σου δεξιότητες. Δεν αναφερόμαστε προφανώς στο ενδεχόμενο ενός DIY drone, αφού για την περίπτωσή σου ενδείκνυνται τα Ready to Fly. Όμως το να μπορείς να αντικαταστήσεις τους έλικες, ή να διορθώσεις τυχόν προβλήματα, θα σε βοηθήσουν στο να μεγαλώσεις τη διάρκεια ζωής της πρώτης σου συσκευής. Το πώς θα γίνει αυτό; Σίγουρα τα YouTube βίντεο -και ναι υπάρχουν δεκάδες- μπορούν να σε βοηθήσουν. Επίσης όμως, ο εισαγωγέας ή το κατάστημα που το προμηθεύτηκες, πιθανώς έχει κάποιον που μπορεί να δώσει λύσει στο πρόβλημα που θα προκύψει. Αυτό άλλωστε είναι ένα από τα πολύ δυνατά σημεία που θα σε κάνουν να επιλέξεις να αγοράσεις το drone σου από την Κύπρο.

drpnes-ppissis-cyprus

  1. Χρειάζεσαι ώρες εξάσκησης

Το να έχεις drone δεν είναι ζωτική σου ανάγκη. Είναι όμως ένα εξαιρετικό χόμπυ και ως τέτοιο θέλει εξάσκηση. Θυμάσαι που ήσουν μικρός και προσπαθούσες να μάθεις ποδήλατο; Προφανώς δεν τα κατάφερες από την πρώτη μέρα. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση των drones. Θα χρειαστείς ώρες εξάσκησης στην ύπαιθρο της Κύπρου, ώστε και εσύ να εξοικειωθείς με τη λειτουργία της συσκευής και να μην έχεις παράπλευρες απώλειες.

Τι εννοούμε εξάσκηση; Ανατρέχοντας στο internet θα δεις ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις που έχουν να κάνουν με μία σειρά παραμέτρων της χρήσης των drones. Από τη δυνατότητα υπολογισμού της απόστασης, τη χάραξη διαδρομής, την επιστροφή και φυσικά τις διαδικασίες προσγείωσης/απογείωσης. Όλα αυτά είναι περισσότερο challenges για τον εαυτό σου, ώστε να γίνεις ένας χειριστής που με ασφάλεια θα μπορεί να έχει drones – ναυαρχίδες, όπως το Phantom 4.

Επομένως δεν έχεις τίποτα να περιμένεις, απ’ το να ξεκινήσεις να ελέγχεις τις δυνατότητες του drone σου, αλλά και τις δικές σου.

Extra tip

Η Κύπρος ήταν μία από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημιούργησε ρυθμιστικό πλαίσιο για την χρήση των drones. Βάσει του Νόμου, η δήλωση κατοχής drone εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι υποχρεωτική. Αυτή μπορεί να γίνει εύκολα στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο (ΤΠΑ/ΜΕΑ/01).

Μάλιστα, πριν το καλοκαίρι προωθήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο η δημιουργία κοινών κανόνων για την κατοχή και χρήση των drones. Έτσι, με βάσει το βάρος και τη χρήση κάθε συσκευής, θα καθορίζεται και το πλαίσιο λειτουργίας της.

Τώρα λογικά αναρωτιέσαι αν όλοι όσοι χρησιμοποιούν drones στην Κύπρο τα έχουν δηλώσει. Σε αυτό η ομάδα του ppissis δεν μπορεί να δώσει απάντηση.

Μπορείς να βρεις την καλύτερη τιμή για drones στην Κύπρο, εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *